Beretning 2024
Helsinge Fjernvarme
Beretning år 2024
Generelt
2024 blev et år præget af et generelt ustabilt energimarked. Krigen i Ukraine påvirkede priserne på energi i hele verdenssamfundet, og således også Helsinge Fjernvarme, hvor priser på forbrugsvarer, gas og andre ydelser har været svingende.
Dog er det danske Thyrafelt med gas fra Nordsøen en væsentlig ændring, fordi de forventer fuld produktion i foråret 2025 så Danmark bliver derfor nettoeksportør af gas dog varer det lidt inden energimarkedet bliver stabilt.
Ud over den normale drift af kraftvarmeværket og ledningsnettet i Helsinge har Helsinge Fjernvarme i 2024 fortsat også leveret administrations og driftsbistand til Vejby-Tisvilde Fjernvarme og administrationsbistand til Helsinge Vandværk.
Konstituering
Efter generalforsamlingen 17. april 2024 har bestyrelsen konstitueret sig med Jarl Baadsmand som formand, Søren Larsen som næstformand, Michael Toft Pagh som kasserer, Bo Harhorn som sekretær, Bo Moltved Christiansen som bestyrelsesmedlem og Henrik Hedelund som Gribskov Kommunes repræsentant.
Suppleanter valgt for en 1-årig periode er Jette Schjønnemann og Lars Jensen.
Gasaftale
Helsinge Fjernvarme har en gasaftale med Energi Danmark. European Energy Exchange, også kaldet EEX.
Her er priserne afhængige af dagsprisen, det faktiske behov og forbrug på markedet generelt. Prisindekset har derfor ikke været stabilt, men har været svingende, så der har været perioder med billigt gas, men bestemt også det modsatte.
El-salg
Helsinge Fjernvarme har fortsat i 2024 haft aftale om salg og køb af el, med Centrica Energy Trading A/S som produktionsbalanceansvarlig (det firma, der formidler køb og salg af el på det frie el-marked).
El-salget er sket på spot- og regulérkraftmarkedet med henblik på at opnå den bedst mulige salgspris for el-produktionen.
Derudover er vi trådt ind i det europæiske Intraday marked, hvilket vi også kan benytte til at forbedre vores varmepris for Helsinge Fjernvarme.
Varmeproduktion
Det meste af varmeproduktionen i 2024 er på grund af de fortsat ustabile elpriser sket på gaskedlerne, der har produceret 48% af den samlede varmeproduktion.
Desuden har solvarmeanlægget i lighed med sidste år leveret 19% af varmeproduktionen på Helsinge Fjernvarme.
Varmeproduktionen på gasmotorerne udgjorde 20% og er for størstedelen baseret på aktivering på regulérkraftmarkedet.
Grundet meget ustabile og vekslende elpriser, forårsaget af, at der i perioder har været overproduktion af el på markedet, har det derfor været en fordelagtig forretning for Helsinge Fjernvarme at producere varme på elkedlen, når muligheden for billigere produktion har været til stede. Denne har samlet set produceret 13% af den samlede varmeproduktion.
Ledningsnet
I 2024 er ledningsnettet i nødvendigt omfang blevet vedligeholdt, og der er foretaget de reparationer og omlægninger, der har været behov for, som følge af nye tilslutninger. Herudover er der via overflyvning med drone, fundet nogle brud på rør, og sårbare punkter, som er blevet repareret.
Forbrugerne opfordres fortsat til at kontakte Helsinge Fjernvarme ved større ombygning og renoveringer, samt ved etablering af ny belægning i indkørsel, således at eventuelt gamle stikledninger kan udskiftes. Helsinge Fjernvarme udskifter stikledningen uden udgift for forbrugeren. Som forbruger opfordres man selvfølgelig også til at kontakte Helsinge Fjernvarme, hvis der opdages noget der kunne tyde på brud af en fjernvarmeledning.
Fjernaflæsning af varmemålere
I 2024 har der fortsat været etablering af et netværksbaseret fjernaflæsningssystem fra Kamstrup. Med dette nye system er det muligt løbende at foretage time- og døgnaflæsning, samt registrere afkølingsforhold direkte fra kraftvarmeværket.
Samtlige målere ved Helsinge Fjernvarme, er i 2024 blevet fjernaflæste, med de nye opdaterede målere, så vi nu har et godt billede af det aktuelle forbrug ved Helsinge Fjernvarme, helt ud til den enkelte forbruger.
Varmepriser
Flere fjernvarmeværker rundt om i landet har ved årsskiftet hævet priserne. Helsinge Fjernvarme fortsætter med de nuværende og uændrede priser.
Udgiften til den årlige opvarmning (forbrugsbidrag / Variabelt bidrag) koster således stadig 950 kr. inkl. moms pr. MWh.
Effektbidraget beregnes på grundlag af den tilsluttede ejendoms BBR-arealer efter de oplysninger Helsinge Fjernvarme har fra BBR-registret.
Hvis Helsinge Fjernvarme fremover fortsat skal levere billig og fornuftig fjernvarme, vil der stadig være behov for at finde alternative og billigere muligheder for varmeproduktion end på gasmotorer og gaskedler med afsæt i at der er udmeldt fra regeringen, at gaskedlerne skal udfases fra 2035.
Bestyrelse og driftsledelse er løbende i gang med at undersøge forskellige muligheder, både af hensyn til miljø, priser og den fremtidige varmeforsyning.
Fremtidig varmeproduktion
Vi har fortsat vores fokus på energieffektivitet ved at implementere nye teknologier og optimeringsstrategier i vores distributionsnetværk. Dette har ført til en mere effektiv varmeproduktion og distribution, hvilket har resulteret i øget pålidelighed og lavere omkostninger i forhold til at fejl og uregelmæssigheder opdages langt tidligere og udbedres.
Der er stadig flere alternative muligheder, der undersøges i forhold til fremtidig varmeproduktion, og der følges derfor en del projekter i ind- og udland, i forhold til at finde frem til den bedst mulige løsning.
På baggrund af de seneste års udvikling i elpriserne og behovet for regulérkraft, er det bestyrelsens holdning, at der fortsat vil være økonomi i gasmotorerne lidt endnu, idet der i stigende grad er behov for at kunne producere el på gas.
Så længe det politisk er tilladt at anvende gas i forbindelse med fjernvarme, og alternativet endnu ikke er entydigt, er det den strategi vi anvender for at opnå bedst mulig fjernvarme til Helsinge. Andelen af biogas i naturgassen er temmelig stor i øjeblikket og i 2030 forventes det at der er op mod 100% biogas i det danske gas-net.
Derudover er bestyrelsen fortsat undersøgende og åben i forhold til alternative varmeproduktionsmetoder og effektiviseringer ved Helsinge Fjernvarme som helhed.
Helsinge Fjernvarme er desuden aktive i forhold til et styrket samarbejde med andre fjernvarmeværker og forsyningsselskaberne i Hovedstaden, hvorfor vi også er med i det undersøgelsesarbejde der pågår med en forsyningsforbindelse med tilknytning til Vestforbrændingen via andre forsyningsværker i hovedstaden. Både med formål at etablere billigere varmepriser og en forsyningssikkerhed i område Hovedstaden.
Nye tilslutninger
I 2024 har der fortsat været tilbud om fordelagtig fjernvarmetilslutning til nye forbrugere med nuværende el- og olieopvarmning ved eksisterende hovedledninger.
Dette har medført tilslutning af et støt stigende antal nye fjernvarmeforbrugere, herunder de nye byggeprojekter, der foregår rundt omkring i Helsinge. Derudover er der enkelthuse og igangværende projekter der ønsker at få fjernvarme, hvilket giver en god fremgang på tilslutninger i nærheden af det eksisterende fjernvarmeforsyningsnet.
Helsinge fjernvarme nåede i 2024 op på mere end 2000 tilsluttede hustande. Allerede nu er dette antal væsentligt forøget, fordi der generelt er et ønske om bæredygtig fjernvarme.
Fremtidige byudviklingsprojekter
I det nye byggeområde i Troldebakkerne er der fortsat projekter, som skal fjernvarmeforsynes. Herudover er der gasområder i Helsinge, som er omfattet af Gribskov Kommunes varmeplan, dog skal der være elforsyning nok til at lave produktionsaktivitet, før det kan lade sig gøre. Vi har og er stadig i dialog med Radius.
Der er endvidere enkelte boliger i Helsinge, der tidligere har haft anden forsyningskilde, der gerne vil konvertere til fjernvarme.
Personale
Helsinge Fjernvarmes personale omfatter driftsleder Thomas Haar, driftsassistenterne Claus Adamsen, Tom Anker Hansen, Jørgen Petersen. I administrationen er det Annie Forsberg, Lotte Anker Hansen og Mia Voergaard, der varetager de daglige opgaver.
En stor tak til medarbejderne for deres indsats i årets løb. I har igen ydet en flot indsats for at holde fjernvarmeforsyningen sikker og stabil igen i år.
Bestyrelsen